Fabulos, nu-i asa?

Da, arata ca la televizor. Ba cand esti langa el zici ca un foc rosiatic vrea sa te cuprinda. E fabulos. E stadionul Allianz Arena din Munchen. Lumea spune ca este cel mai spectaculos stadion din Germania dar eu suspectez ca e patriotism local al munchenezilor. Mie personal mi-a placut mai mult cel din Gelsenkirchen care e tocmai in capatul celalalt de tara.

Ziua este alb dar noaptea este iluminat in rosu daca joaca Bayern Munchen, in albastru daca joaca TSV 1860 Munchen (cele doua echipe impart stadionul) si in alb daca joaca echipa nationala a Germaniei. Societatea de asigurari Allianz a cumparat dreptul de a detine numele stadionului pentru 30 de ani! In 2012 stadionul va gazdui finala UEFA Champions League. Cifrele seci spun ca are 69.901 locuri, distanta dintre scaune si teren de numai 6 metri, parcare de 270.000 metri patrati pentru 9.800 de masini si 350 de autocare, acoperis avand o suprafata de 64.000 metri patrati, o cresa, doua magazine de echipament si suveniruri, 28 de chioscuri si 3 restaurante dintre care cel mai mare avand aproximativ 400 de locuri.

Parca parasit, pana la meciul urmator

Mai interesant este faptul ca nemtii au intampinat probleme in finantarea constructiei, cheltuielile depasind bugetul initial iar locuitorii Munchen-ului si-au exprimat prin referendum acordul ca taxele sa le fie marite pentru a strange suma necesara finalizarii arenei in timp pentru Cupa Mondiala din 2006.

Realitatea traita la fata locului spune ca de la metrou (statia Fröttmaning pe linia U6) pana la stadion e de mers cam 10-15 minute, timp in care te apropii usor-usor de stadion si simti cum creste in fata ta gata sa te invaluie, senzatie data de forma sa bombata. Intrarea in incinta se face exemplar si rapid in ciuda numarului mare de suporteri la fiecare meci (eu am fost la meciul dintre Bayern si Steaua din Champions League, 3-0) iar inainte, in timpul meciului sau in pauza poti merge sub tribuna unde sunt chioscurile si restaurantele de care scriam mai sus si care functioneaza in felul urmator: cumperi de la o tanti aflata sub tribuna cupoane valorice de 10-20 euro apoi mergi la chiosc sau restaurant si le schimbi cu mancare si bautura. Carnati, hamburgeri, chipsuri, bere, vin, ce-ti doreste sufletul. Fara bani la magazin, fara rest si alte discutii. Apoi revii linistit la locul tau care nu e ocupat de nimeni. Si savurezi un meci de fotbal adevarat.

Plin ochi, ca de obicei