Monumentul National din Edinburgh

Localnicii spun despre Edinburgh ca este construit pe sapte dealuri, sau coline, probabil in incercarea de a se asemana din acest punct de vedere cu Roma sau Lisabona. Nu toata lumea este insa de acord cu aceasta forma de prezentare pentru ca unele sunt la marginea orasului, cumva in afara lui iar altele sunt prea mici ca sa fie considerate dealuri. Pentru vreo 2-3 insa nu incape nicio urma de indoiala, mai ales ca sustin locuri importante pentru oras. In varful Castle Rock se gaseste castelul regal din Edinburgh iar pe Calton Hill se gaseste Monumentul National.

In imaginea de mai sus nu sunt ramasite ale unui monument, chiar asa a fost el construit, ca o bucata doar din Parthenon, pentru a comemora pe cei cazuti in lupta in timpul razboiului Napoleonian. Initial Monumentul National fusese proiectat sa aiba o vasta structura subterana care sa serveasca drept loc de pastrare a ramasitelor figurilor marcante ale Scotiei dar in timp s-a renuntat la aceasta directie din cauza fondurilor insuficiente. De altfel planurile monumentului au fost schimbate asa incat sa fie finalizat in 1829 la doar trei ani de la inceputul constructiei lui din cauza lipsei de fonduri.

Legenda spune ca autoritatile orasului Glasgow s-au oferit sa acopere costurile constructiei monumentului dar municipalitatea din Edinburgh a refuzat oferta din prea multa mandrie. De aici si denumirile alternative date monumentului, Edinburgh’s Disgrace sau Edinburgh’s Folly.

Anunțuri