Majoritatea celor care au avut ori au de-a face cu zborul sunt de parere ca decolarea si aterizarea sunt cele mai periculoase etape ale calatoriei cu avionul. Privit din acest unghi, sa fie zborul dintre insulele Westray si Papa Westray cel mai periculos zbor? Pentru ca avionul se ridica de pe pista, se inalta nu prea mult, apoi coboara pentru aterizare. Timp total de zbor: 2 minute! Acesta este oficial cel mai scurt zbor regulat comercial fara escala din lume.

Insula Westray

foto: Chris Bazley-Rose

Cele doua insule fac parte din arhipeleagul Orkney, aflat la 16 kilometri nord de coasta scotiana si apartinand de aceasta tara. Intreaga populatie a insulei Westray este de aproximativ 550 locuitori in timp ce Papa Westray se poate lauda cu doar.. 70 de persoane. Cu toate acestea compania Loganair efectueaza zboruri regulate intre cele doua insule.

Data viitoare cand voi ajunge in Scotia voi incerca aceasta experienta si nu degeaba pentru ca in satele aflate pe cele doua insule voi gasi un muzeu de istorie (Westray), o biserica din anii 1600 care se cheama Lady Kirk (tot in Westray), o Holland House (Papa Westray), un muzeu al folk-ului si o ferma bine pastrata inca din vremea neoliticului (ultimele doua tot la Papa W). Plus ca se pare ca peisajele, salbatice, sunt dementiale. Daca imi dati un semn ca va intereseaza atunci fac si un articol mai cuprinzator despre cele doua insule.

Pana atunci insa am gasit pe YouTube o inregistrare a zborului cu avionul intre „aeroporturile” celor doua insule. Enjoy it!


 

Anunțuri