Cu 101 ani in urma, deasupra campului Cotrocenilor, o ridicatura de pamant de la marginea Bucurestiului, zbura o pasare cum oamenii vremii nu mai vazusera pana atunci, cu exceptia prietenilor tanarului Aurel Vlaicu, care stiau indeletnicirile nebunesti ale acestuia in dorinta de a zbura alaturi de inaripate. Eforturile proiectarii si construirii aparatului de zbor i-au fost rasplatite in ziua de 17 iunie 1910 cand Aurel Vlaicu s-a desprins de pamant scriind istorie pentru aviatia romaneasca. Remarcabil este faptul ca avionul Vlaicu I a zburat „din prima”, fara sa fie nevoie sa-i fie aduse imbunatatiri in urma vreunor teste. Aparatul de zbor era asamblat pe un tub obisnuit din aluminiu lung de zece metri, cu un cadru de frasin imbracat cu panza cauciucata pentru aripi.

La baza acestei performante au stat pregatirile ingineresti la Universitatea din Budapesta si la Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen, practica la uzinele Opel din Russelsheim, Germania si zborurile premergatoare primului avion, cu planorul construit tot de catre Aurel Vlaicu in 1909 dupa intoarcerea din Germania in satul sau natal, Bintinti.

Pentru ca in ziua de 17 iunie 1910 Aurel Vlaicu sa reuseasca desprinderea de la sol, sa ridice avionul la o inaltime de 3-4 metri si sa zboare cu el pe o distanta de aproximativ 40 de metri inainte sa aterizeze lin. O luna mai tarziu Aurel Vlaicu a reusit sa zboare 400 de metri la aceeasi inaltime de 4 metri pentru ca in august 1910 sa realizeze performanta de a se inalta la cativa zeci de metri, parcurgand cu avionul cam 4 kilometri.

Aurel Vlaicu

Aurel Vlaicu

 

Va propun ca pe langa drumurile, chiar si virtuale, prin lumea larga, sa facem si o calatorie spirituala in mijlocul folclorului si culturii romanesti. Drept pentru care, tot se apropie Craciunul, va propunem o colectie de colinde de Craciun, o colectie chiar mare de colinde romanesti si nu numai, printre ele gasindu-se si binecunoscutul colind in limba engleza Silent Night. Gasiti versurile la fiecare dintre colindele propuse iar la majoritatea dintre acestea chiar si clipuri audio ale colindelor in interpretarea celor mai faine voci romanesti.
O, ce veste minunata
Deschide usa, crestine!
Domn domn sa-naltam
Florile dalbe
Din cer senin
Mos Craciun cu plete dalbe
Noapte de vis
Steaua sus rasare
Colindam, colindam iarna
Trei pastori
Clopotei clopotei
Saniuta fuge
O, brad frumos
Din an in an
Colindita
Afara ninge linistit
Astazi s-a nascut Hristos
Trei crai de la rasarit
Praznic luminos
Sus boieri nu mai dormiti
La Betleem colo-n jos
Buna dimineata la Mos Ajun
Mos Craciun
Silent night

 

De rasu’-plansu’
Bancuri cu Bula
Bancuri cu blonde
Bancuri seci
Faze comice din fotbal
Faze cu camera ascunsa
Faze cu batai intre fete

 
Legaturi utile:

Scorul Apgar descris pe intelesul tuturor. Cand si cum se calculeaza, cum se interpreteaza si care este rolul sau.
Sarcina pe saptamani, descrisa pe indelete
Modele de unghii – cele mai faine modele pentru unghiile tale
 
Si un pic de barfa.. 😉
Iti place Radio Zu? Atunci trebuie sa vezi ceva interesant despre acest post, detalii aici. Iar daca nu asculti radioul pentru ca esti televizoman convins, arunca-ti o privire si aici, s-ar putea sa te surprinda ce o sa citesti despre Pro TV.
 
Sa trecem si la financiare, poate ai nevoie de un curs valutar BNR sau de un convertor valutar, ti-l recomand cu incredere si cu placere in acelasi timp.
 

Reclame