Pod maritim adica pod pe deasupra apei, sau, cum am mai gasit pe Wikipedia, „longest bridge over water”. Are 42 de kilometri, bine, unii dau mai putin (agentia de stiri Associated Press: 41,84 km; agentia Xinhua: 36,5 km), altii dau mai mult (Wikipedia: 42,5 km). Cert e ca se invarte pe acolo si ideea e ametitoare de-a dreptul. Imaginati-va ca mergeti de la aeroportul Otopeni pana la intrarea in Ploiesti pe deasupra apei. Puteti lua bineinteles orice alte exemple va stau la indemana, chinezii au facut insa o chestie grozava. Si nu e totul. Pe langa pod chinezii au facut si un tunel cilindric subacvatic de 9,47 km, paralel cu podul, care coboara si pana la 81 de metri sub apa.

Qingdao Jiaozhou Bay Bridge intrece astfel un alt megapod maritim, Hangzhou Bay Bridge, care a detinea titlul de campion cu 35,6 km. Uluitor, nu-i asa?

Iata imagini filmate cu putin timp inaintea inaugurarii si ceva mai jos un alt film, care mie imi place foarte mult si care reflecta putin experienta pe care o vor trai chinezii aflati pe ditamai podul.
 

 

 

Reclame