Astazi, la ora locala 12:30, a decolat de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam primul avion propulsat cu combustibil eco. Destinatia: Paris, aeroportul Charles de Gaulle. Aeronava, un Boeing 737-800 a dus in capitala Frantei 171 de pasageri.

Acesta a fost primul zbor comercial, cu pasageri platitori, primul zbor demonstrativ fiind facut in noiembrie 2009 cand un Boeing 747 a zburat cu kerosen amestecat cu un combustibil eco derivat din plante.

Combustibilul folosit astazi, biokerosen, este tot un amestec de kerosen si un combustibil obtinut prin reciclarea uleiului de bucatarie folosit. Bineinteles, acesta a fost adus la parametrii corespunzatori utilizarii in industria aeronautica, de altfel caracteristicile tehnice ale acestui combustibil sunt aceleasi ca si la kerosenul obisnuit folosit pana acum. In acest fel au fost evitate modificarea motoarelor si infrastructurii avioanelor. Acelasi combustibil va fi folosit si in septembrie cand KLM planuieste ca 200 de zboruri pe ruta Amsterdam – Paris sa fie propulsate cu biokerosen.
 
KLM
 

Reclame